top of page
  • Writer's pictureDideli maži ekranai

Užduotis: judantis atvirukas pro langą

Atnaujinta: 2022-01-04

Trečias mėnuo į pabaigą, kai į lauką žiūrime pro vieną ir tą patį langą. Lietų keičia sniegas, sklaidosi debesys, pravažiuoja viena kita mašina. Tuo pačiu ir nieko nevyksta, ir vyksta labai daug priklauso nuo to, kuriuo kampu žiūrime. O ar kada pamąstėte, kokį vaizdą kiekvieną dieną pro savo langus mato kiti? Gal tai miškas, gal keistą hobį turintis kaimynas, o gal judri, apie vis dar besisukantį pasaulį primenanti, gatvė?... Visą šią, pro langą matomą kasdienybę, kviečiame filmuoti ir kurti judančių vaizdų atvirukus, kuriuos kelsime į virtualią platformą ir sudarysime savotišką langų žemėlapį, panašų į window-swap.com.


KĄ REIKIA DARYTI?

Laikant telefoną horizontaliai filmuoti 1 min. trukmės judančių vaizdų atvirukus pro langą ir juos siųsti elektroniniu paštu labas@didelimaziekranai.lt, nurodant savo vardą, mokyklą, miestą.

Kurdami judančius atvirukus būkite drąsūs ir kūrybiški, eksperimentuokite su stiliais, žanrais ir formomis. Nesijaudinkite dėl turimos kameros kokybės ar kitų netobulumų - tobulumas niekam neįdomus! Tik svarbu prisiminti vieną taisyklę - jei pro langą filmuosite žmones - gerbkite jų teisę į atvaizdą. Nefilmuokite žmonių veidų, be jų sutikimo.


Na, o daugiau apie užduotį jums papasakos režisierius Armas Rudaitis:


Dešinėje Armo Rudaičio kurtas karantino dienoraštis įkvėpimui.


Jei turėsite klausimų, galite rašyti Armui el. paštu armas@rudaitis.lt



Atvirukų pro langą pavyzdžiai ir Making-of:


Atvirukas pro langą (rež. Jonas Juškaitis, 2021, Vilnius)

Making-of ,,Atvirukas pro langą" (rež. Jonas Juškaitis, 2021)


Atvirukas pro langą (rež. Eglė Davidavičė, 2021, Pagiriai)

Making-of ,,Atvirukas pro langą" (rež. Eglė Davidavičė, 2021)

„Dokumentavimas to, ką matau pro langą, yra visiškai nesuplanuojamas. Negaliu numatyti, kas mano filmuojamu metu įvyks, koks bus apšvietimas ar veiksmas lauke. Todėl atsikėliau nusiteikusi, jog stebėsiu ir leisiu viskam nekontroliuojamai vykti. Pagaliau atėjo tikra žiema, tuo labai džiaugiausi, nes pro langą matyti didelė pieva, krūmai ir medžiai, juose dažnai tupi būriai žvirblių, o takeliais beveik nuolat kursuoja žmonės: į autobusų stotelę, parduotuvę, vedžioja šunis ir kerta pievą skersai. Žinojau, kad naktis buvo labai šalta, todėl atsikėlusi jaučiau smalsumą, žvilgtelėti pro langą ir stebėti naują, labai šaltą dieną. Likau sužavėta nuostabios saulės ir sniego blizgėjimo, bet labiausiai - absoliučiai tuščios erdvės prieš akis. Pasidariau arbatos, papusryčiavau - žmonių vis nebuvo matyti. Todėl nusprendžiau tai ir užfiksuoti, o keliais trumpais sakiniais nupasakoti už lango esančią erdvę, tos dienos atmosferą ir pačios būseną.


Atvirukas pro langą (rež. Marat Sargsyan, 2021, Neries regioninis parkas)

Making-of ,,Atvirukas pro langą" (rež. Marat Sargsyan, 2021)


Atvirukas pro langą (rež. Marija Stonytė, Mantas Kazlauskas, 2021, Vilnius)

Making-of ,,Atvirukas pro langą" (rež. Marija Stonytė, Mantas Kazlauskas, 2021)

„Dokumentalistai, norėdami atskleisti, nufilmuoti kažkokias situacijas, dažnai kuria provokacijas. Bet įvyksta ir taip, kad pati situacija išprovokuoja dokumentalistus. Taip nutiko ir mums.

Vidury nakties, pažadintas iš miego vyriškų balsų šūksnių, Mantas pribėgo prie lango ir tolumoje išvydo didelį būrį tamsių, keistai judančių siluetų. Sudomintas neįprastų vaizdų, jis pajuto jų kinematografinę vertę ir, nepaisydamas -24 laipsnių lauko temperatūros, plačiai atsidarė langą, griebė pirmą į rankas pasitaikiusi filmuojantį prietaisą - telefoną, ir ėmė filmuoti.

Kuriant dokumentiką, net ir toks iš pažiūros nemalonus dalykas kaip triukšmas kaimynystėje, pažadinęs jus vidury nakties, gali tapti įdomia jūsų filmo scena. Linkime būti atviriems ir ieškoti neįprastų situacijų, o jas atradus, nedelsti ir užfiksuoti."


Atvirukas pro langą (rež. Emilija Juzeliūnaitė, 2021, Vilnius)

Making-of ,,Atvirukas pro langą" (rež. Emilija Juzeliūnaitė, 2021)


Atvirukas pro langą (rež. Živilė Mičiulytė, 2021, Vilnius)

Making-of ,,Atvirukas pro langą" (rež. Živilė Mičiulytė, 2021)

Linkime įdomaus ir nuotaikingo kūrybinio proceso!



bottom of page