top of page
  • Writer's pictureDideli maži ekranai

„Babūnas mėnulyje“: metodinės priemonės ikimokyklinėms ir pradinėms klasėms pristatymas


Dainiaus Putino nuotr.

„Meno avilio“ Sinematekoje pilotinei pedagog(i)ų grupei bus pristatyta medijų raštingumo projekto „Dideli maži ekranai“ kino metodinė priemonė ikimokyklinių ir pradinių klasių mokytojams (-oms) ir jų ugdytiniams (-ėms) „Babūnas mėnulyje“. Ši Jungtinės Karalystės pedagog(i)ų pamilto Christopher Duriez animacinio filmo tokiu pat pavadinimu įkvėpta metodinė yra pirmoji „Meno avilio“ metodinė priemonė skirta ugdyti būtent pradinuk(i)ų medijų raštingumo gebėjimus.


Pristatymas-kūrybinis seminaras vyks gegužės 30 d. 14–16 val. Pirmojoje užsiėmimo dalyje metodinės priemonės autorė Gintė Žulytė pristatys metodinę medžiagą, antrojoje – animacijos režisierė Eglė Davidavičė pasidalins praktiniais animacijos kūrimo patarimais ir metodais, kuriuos mokytojai (-os) vėliau galės išbandyti su savo mokiniais (-ėmis).


Seminaras nemokamas, būtina registruotis iki gegužės 25 d. imtinai https://forms.gle/rnkYjC1xV7xAd5496 (vietų skaičius ribotas).


Ilgus metus justas poreikis


Kaip sako šios metodinės priemonės autorė, kino edukatorė ir viena iš „Meno avilio“ edukacijos projektų vadovių Gintė Žulytė, dirbti su ikimokyklinio ir pradinių klasių ugdytojais (-omis) svajota nuo pat „Meno avilio“ įkūrimo – visus 17 metų, tačiau visas dėmesys ir laikas buvo skirtas vyresniųjų klasių mokiniams (-ėms). Tokios metodinės priemonės poreikį ne kartą buvo išreiškę ir „Meno avilio“ mokytojams ir mokytojoms skirtų seminarų dalyviai (-ės).


„Tyrimais įrodyta, kad mūsų gebėjimas suvokti judančius vaizdus nėra prigimtinis – to mokomės nuo mažens. Todėl jau 3 metų amžiaus vaikai yra puiki auditorija – dar neužvaldyta ekranuose vyraujančių klišių, nepaklūstanti mąstymo standartams ir atvira audiovizualinių kūrinių įvairovei (formoms, temoms, veikėjams). Todėl plėsdami audiovizualinių kūrinių įvairovę, plečiame jų pasaulėžiūrą, skatiname juos atrasti filmą ne kaip būdą „užmušti laiką“, pabėgti nuo tikrovės ir pasyviai vartoti vaizdus, bet kaip įrankį tyrinėti pasaulį“, – sako G. Žulytė.


Dainiaus Putino nuotr.

Tikslai ir siekis bendradarbiauti su mokytojais (-omis) ir tėvais


Metodinė priemonė „Babūnas mėnulyje“ rengta, remiantis šiais tikslais: suteikti mokytojui (-ai) konkrečius darbo klasėje įrankius; atskleisti filmo edukacinį potencialą; parodyti, kad su vienu filmu galima drąsiai dirbti savaitę ir ilgiau (taip mokant vaikus nuoseklumo) bei sieti jį su įvairiomis temomis bei ugdymo dalykais; ugdyti vaikų medijų raštingumą (pamažu atskleidžiant tikrovės ir ekrano ryšį), emocinį intelektą ir kitus gebėjimus; skatinti atvirumą ir atidumą pasauliui, kitokios kilmės, išvaizdos ar pažiūrų geranoriškiems žmonėms.


„Gaila, kad kino edukacija priskiriama neformaliajam ugdymui ir į formaliąsias ugdymo programas nėra integruojama, nors ekranų kultūra tampa vis aktualesnė.


15 metų dirbdama kino edukacijos srityje, pastebiu, kad kartais apskritai į filmą žiūrime, kaip į būdą užimti vaikus. Kitaip tariant: įjungsime vaikams filmą, o patys galėsime užsiimti savo reikalais. Žinoma, tai puikiai suprantama, tačiau ugdymo įstaigos turėtų gebėti išnaudoti ne tik pramoginį, bet, pirmiausia, filmo edukacinį potencialą, ypač po peržiūros išklausant vaikų nuomonę, pastebėjimus, užmezgant su jais diskusiją“, – toliau apie metodinę priemonę pasakoja jos autorė G. Žulytė.

Pristačius metodinę priemonę „Babūnas mėnulyje“, bendradarbiaujant su pedagogais (-ėmis) ir susidomėjusiais tėvais, bus siekiama ją tobulinti, drauge vystant ir kitas edukacines priemones mažiesiems.


Dainiaus Putino nuotr.

Užduočių pavyzdžiai


Leidinyje nurodomos užduočių sąsajos su vaikų gebėjimais ir paliekama galimybė pedagogams (-ėms) adaptuoti kai kurias užduotis pagal į ugdytinių amžių.


I pavyzdys. Perskaitykite ištrauką iš Antoine de Saint Exupéry kūrinio „Mažasis princas“.


A. Kuo žibintininkas ir Babūnas panašūs, o kuo skiriasi? Kuo panašus, o kuo skiriasi žibintininko gyvenimas penktojoje planetoje nuo Babūno gyvenimo Mėnulyje? Panašumus ir skirtumus surašykite ant lentos.


B. Jei kurtumėte animacinį filmą apie penktąją planetą, kaip ją pavaizduotumėte? Nupieškite arba sukurkite ją, naudodami įvairias medžiagas.


II pavyzdys. ​Pažvelkite į keletą paveikslėlių (filmo kadrų) apačioje ir suskirstykite juos poromis. Visi kartu klasėje aptarkite sudarytas paveikslėlių poras. Pabandykite paaiškinti, kodėl juos taip suporavote.


„Meno avilys“ projektą „Dideli maži ekranai“ vykdo drauge su Britų taryba Lietuvoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

bottom of page