top of page
  • Writer's pictureDideli maži ekranai

Kino dirbtuvės vaikų socializacijos centre

Spalio viduryje Vėliučionių vaikų socializacijos centre vyko  medijų raštingumo projekto „Dideli maži ekranai“ kino dirbtuvės. Jas vedė kino režisieriai Maratas Sargsyanas ir Andrius Blaževičius. Dirbtuvių tikslas – sudominti čia besimokančius vaikus judančių vaizdų kalba, tyrinėti pasaulį žiūrint ir kuriant kino filmus. Paskutinę projekto dieną įvyko filmų peržiūra.

Vėliučionių centras - vienas iš šešių vaikų socializacijos centrų Lietuvoje. Tai bendrojo ugdymo mokykla, vykdanti vaiko vidutinę priežiūrą, pagrindinio, vidurinio ugdymo, neformaliojo švietimo programas, sudaranti galimybę mokytis pagal pirminio profesinio mokymo programas. Prie Vėliučionyse vykusių dirbtuvių prisijungė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) kino meno bei vaizdo režisūros studijų programos pirmakursiai (kurso vadovas - režisierius Audrius Stonys), kartu su socializacijos centro jaunuoliais kūrę trumpametražius filmus tema „Pabėgimas“.


M. Sargsyan nuotr.


„Per visą savo aštuonerių metų kino edukacijos patirtį dar nebuvau matęs tokių motyvuotų ir įsitraukusių vaikų kaip šiose kino dirbtuvėse. Nors filmo temą jie interpretavo tiesiogiai ir kūrė dinamiškus filmų siužetus apie pabėgimą, buvo gera matyti, kaip net niekuo nesidomintys centro auklėtiniai vaidino suplanuotose scenose, tikroviškai krito ant žemės ar siūlė kitas, savo sugalvotas mizanscenas“, - pasakojo Andrius Blaževičius.


Dirbtuvės tiek LMTA pirmakursiams, tiek centro jaunuoliams, kurių laisvalaikis ir ugdymo procesas vyksta nedidelėje, keliolikos mokinių grupėje už uždarų socializacijos centro durų, buvo vertingos. Projekto dalyviams didelį įspūdį padarė LMTA studentų apsilankymas, pasakojimai apie kino profesijas ir bendras kūryba, ugdanti jaunuolių kritinį mąstymą, komunikacinius gebėjimus ir kitas kompetencijas.

„Projektas „Dideli maži ekranai“ į mūsų centrą atvyksta jau antrą kartą ir sulaukia ypač didelio susidomėjimo. Vaikai patys filmuoja, įgarsina savo filmus. Pastebėjome, kad kūrybinės kino dirbtuvės įkvepia pasikeitimams: keletas vaikų planuoja ir toliau mokytis bei savo ateitį sieti su medijų menu “,  – teigia Vėliučionių centro vadovė Vitalija Grigaitienė.


M. Sargsyan nuotr.


Projektas „Dideli maži ekranai“ – jau penktus metus vykdomas Britų tarybos ir medijų edukacijos bei „Meno avilio“ medijų raštingumo projektas mokykloms. Juo siekiama ugdyti Lietuvos mokytojų ir vyresniųjų klasių mokinių medijų raštingumą.


Šaltinis: 7 meno dienos

Prieiga: https://www.7md.lt/kronika/2020-10-30/Kurybines-kino-dirbtuves-vaiku-socializacijos-centre-

bottom of page