top of page
  • Writer's pictureDideli maži ekranai

Startuoja vaizdo pamokų ciklas moksleiviams apie audiovizualines medijas



Gyvename judančių vaizdų pripildytame pasaulyje, tarp didelių ir mažų ekranų, o jų įtaką jaučiame kasdien. Kaip pažinti, suprasti ir „prisijaukinti“ medijas taip, kad išnaudotume jų teigiamas puses ir sumažintume su jomis susijusias rizikas? „Meno avilio“ vykdomas medijų raštingumo projektas „Dideli maži ekranai“ sugrįžta į bendrojo ugdymo mokyklas ir ekranus dar vienam – jau aštuntajam – sezonui. Nuo rugsėjo 27 d. LRTU „Youtube“ kanale jaunimui pradedamas transliuoti aštuonių vaizdo pamokų ciklas apie audiovizualines medijas, skirtas mokiniams (-ėms), mokytojams (-oms) ir visiems (-oms) besidomintiems (-ioms).


Audiovizualinių medijų pamokos – tai „Meno avilio“ vykdomo medijų raštingumo projekto „Dideli maži ekranai“ platforma, orientuota į jaunam žmogui įdomius bei artimus medijų produktus – filmus, reklamas, kompiuterinius žaidimus, socialinius tinklus, televiziją, multimedijų žurnalistiką.


Visas aštuonias pamokas kūrė ir tekstus parengė savo srities profesional(i)ų komanda: skaitmeninės rinkodaros strategas Tomas Nemura, animacijos režisierė Eglė Davidavičė, dokumentinės fotografijos atstovas ir žurnalistas Artūras Morozovas, kino režisierė, „Vilnius Tech“ lektorė Akvilė Gelažiūtė, žaidimų kūrimo studijos „Tag of Joy“ techninis vadovas ir bendraįkūrėjas dr. Žilvinas Ledas.


Medijų raštingumas – viena svarbiausių XXI a. kompetencijų


Projektas „Dideli maži ekranai“, įgyvendinamas bendradarbiaujant su Britų taryba, siekia ugdyti Lietuvos jaunimo ir ugdytojų medijų raštingumo gebėjimus, pasitelkiant kūrybines ir analitines medijų raštingumo veiklas, o jo veiklos ruošiamos kartu su įvairių sričių medijų specialistais (-ėmis). Projektas nuo įgyvendinimo pradžios 2016 m. pasiekė virš 20 tūkst. dalyvių iš Lietuvos regionų, pasižyminčių tautine įvairove.


„Projektą „Dideli maži ekranai“ ėmėme įgyvendinti, siekdami ugdyti vieną svarbiausių XXI a. kompetencijų – medijų raštingumą. Taip pakvietėme šalies mokyklas atverti duris kasdieniam jauno žmogaus pasauliui, kuriame itin svarbų vaidmenį atlieka audiovizualinės medijos, neretai liekančios nerimto užsiėmimo ar laisvalaikio paraštėse“, – pasakoja projekto „Dideli maži ekranai“ vadovė Dovilė Alėbaitė.


Jai antrina ir Britų tarybos Lietuvoje vadovė Ona Marija Vyšniauskaitė: „Projektas ne tik padeda ugdyti medijų raštingumo bei kritinio mąstymo gebėjimus, bet ir žadina smalsumą ir kūrybiškumą: kviečia tyrinėti, atrasti, pamatyti savo kasdienę aplinką „kitu kampu“ bei puoselėti ryšį su skirtingomis bendruomenėmis.


Tobulėjant audiovizualinėms medijoms, projekto organizatoriai stengiasi kasmet pasiūlyti naujų projekto veiklų ar jų formų. Šiemet, bendradarbiaujant su LRT „Youtube“ kanalu LRTU gimė vaizdo pamokų ciklas jaunimui ir ugdytojams (-oms), kviečiantis pažinti ekranų kultūrą. Taip pamokas galės pamatyti ne tik projekto dalyviai (-ės), bet ir visi (-os) norintys (-ios).


Pasak LRT Vaikų ir jaunimo turinio redaktorės Aistės Jurės, medijų raštingumas – viena svarbiausių linijų LRT vaikų ir jaunimo strategijoje: „Siekiame atsakyti į klausimą, kaip įgalinti vaikus būti sąmoningais ir kritiškais. Neužtenka tik pasakyti, reikia atrasti formatą, kuris jiems iš tiesų būtų priimtinas ir patrauklus. Projektas „Dideli maži ekranai“ jau ne vienerius metus sėkmingai kuria dialogą su moksleiviais (-ėmis) ir mokytojais (-omis). Tikiu, kad mūsų bendradarbiavimo dėka galėsime pasiekti dar didesnę jaunų žmonių auditoriją.“


Vaizdo pamokose – negirdėti faktai ir užduotys


Aštuoniose iliustratyviu vaizdiniu turiniu papildytose vaizdo pamokose animacijos režisierė, kino edukatorė Eglė Davidavičė ir kino režisierius Klementas Davidavičius įtaigiai pristatys temas apie medijų įtaką jauno žmogaus pasauliui, vaizdo žaidimus, socialinius tinklus, kiną, multimedijų žurnalistiką, reklamą, televiziją, medijas ir algoritmus. Kiekvienos pamokos pabaigoje laukia užduotis ar klausimas, skatinantis kritinį mąstymą ir kviečiantis į vartojamas medijas žiūrėti įdėmiau.


Pavyzdžiui, pirmojoje pamokoje apie medijų įtaką keliami klausimai apie tai, kaip save pateikiame socialiniuose tinkluose ir kaip, susiduriant su daugybe skirtingų nuomonių ir reklamų, išlikti savimi ir nesuvienodėti. Taip pat kaip ir pamokoje apie socialinius tinklus – čia bus gilinamasi, kaip jie veikia ir ką svarbu apie juos žinoti, kaip pasinaudoti socialinių tinklų nauda ir išvengti jų neigiamos įtakos.


Pamoka „Medijų įtaka jauno žmogaus pasauliui“



Vaizdo žaidimų temoje bus aptariama vaizdo žaidimų istorija, rūšys, kuo jie skiriasi nuo daugelio kitų medijų, įvairiausia statistika ir faktai. Įdomu tai, kad žiaurių žaidimų žaidimas nesukelia žiaurumo realiame pasaulyje, o kai kurie tyrimai teigia, kad žaidžiantys (-ios) tokius žaidimus kaip tik tampa jautresni. Kino, televizijos ir reklamos pamokose bus pasakojama kaip kiną, televizijos turinį ir reklamą analizuoti kritiškai, o žiūrovai (-ės) turės galimybę susipažinti su šių medijų kūrimo užkulisiais iš arčiau.


Pamokos bus talpinamos LRTU „Youtube“ kanale kas antrą trečiadienį, iki sausio mėnesio.


Apie projektą „Dideli maži ekranai“: https://www.didelimaziekranai.lt


Meno avilys“ projektą „Dideli maži ekranai“ vykdo drauge su Britų taryba Lietuvoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

bottom of page